Asianajaja palveluksessanne

Asianajaja palveluksessanne

Asianajaja palveluksessanne

Vuokralaisen vastuu vahingoista

Huoneenvuokralain 25 §:n mukaan vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Vuokralainen ei ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu huoneiston käyttämisestä vuokrasopimuksessa edellytettyyn tarkoitukseen. Vuokralainen sen sijaan on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vahingon, jonka hän tahallisesti, laiminlyönnillään tai huolimattomuudellaan aiheuttaa huoneistolle. Vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle myös vahingon, jonka huoneistossa vuokralaisen luvalla oleskeleva henkilö on aiheuttanut huoneistolle. Kuluttajariitalautakunta on käsitellyt useita vuokrasuhteeseen liittyviä riitoja.

 

Mikä on asunnon tavallista kulumista?

Tavanomaista kulumista, joista vuokralainen ei ole vastuussa, on muun muassa huonekalujen tavanomaisesta käytöstä johtuvat lattiapinnan värjäymät sekä seinätapetissa olevat vuoteen ja vuodevaatteiden aiheuttamat kulumisjäljet. Asumisen aikana seinäpinnoille tehdyt kiinnitykset esimerkiksi tauluille, peileille ja verhotangoille kuuluvat tavanomaiseen asumiseen, ja niistä aiheutuneet pienet reiät ovat tavanomaista kulumista.

Asunnon tavanomaisena kulumisena ei pidetä esimerkiksi huoneiston seinien tapettivaurioita, ovien reikiä tai tiskiallastasojen naarmuja, jotka ovat syntyneet vuokralaisen huolimattomasta toiminnasta. Myöskään seinäpinnoille piirretyt mustekynäjäljet eivät ole tavanomaista kulumista, vaan kuuluvat vuokralaisen vastuulle.

 

Lemmikkien aiheuttamat vahingot vuokra-asunnossa

Lemmikkieläimen aiheuttamat raapimajäljet parketissa, koiran puremat lattialistat tai revityt tapetit eivät ole tavanomaista kulumista, vaan kuuluvat vuokralaisen vastuulle, vaikka vuokranantaja on antanut luvan pitää asunnossa lemmikkieläintä.

Vuokralaisella on velvollisuus noudattaa asunnon hoito-ohjeita ja ilmoittaa asunnon puutteista

Jos vuokralaiselle on annettu hoito-ohjeita esimerkiksi keittiön pöytälevyjen hoitamisesta eikä hän ole noudattanut niitä, on hän vastuussa pöytälevyjen tummentumista, jotka johtuvat hoito-ohjeiden laiminlyönnistä. Jos vuokralainen poistaa kylpyhuoneen kaapistojen suojaavan suihkuverhon, voi hän joutua vastuuseen suihkuveden roiskeiden aiheuttamista vahingoista.

Vuokralaisen on ilmoitettava asunnon puutteista, jotta hän ei itse joudu korvausvastuuseen. Esimerkiksi tilanteessa, jossa wc-istuin on huonosti kiinnitetty ja tästä ei ole tehty ilmoitusta, voi vuokralainen joutua korvaamaan mahdollisen vahingon.

Autamme kaikissa vahingonkorvausasioihin ja vuokrasopimuksiin liittyvissä asioissa. Asianajotoimistomme palvelee Porvoon keskustassa.

Ota yhteyttä!

Asianajotoimisto Reijonen Oy

Lundinkatu 10 B 34 A

06100 Porvoo

Y-tunnus 2369822-9